top of page

Una ruta pel Matarranya, la Toscana aragonesa

Situada a la província de Terol, la comarca del Matarranya, al Baix Aragó, fa de terra frontera entre Catalunya i l’Aragó. El seu entorn natural únic, fortament influenciat pel Mediterrani, fa que se la conegui com la Toscana espanyola. Aquesta proximitat de territoris fa que hi hagi molts punts comuns de cada zona, com poden ser la llengua, la cultura, el paisatge o la gastronomia entre d’altres.


En aquest particular territori hi trobem pintorescos pobles d’aspecte medieval com Vall-de-Roures, Beseit, Calaceit i La Freixneda. Tots ells atresoren gran quantitat de riquesa monumental i han estat declarats Conjunt Històric Artístic, a més de formar part dels “Pobles més Bonics d’Espanya”.



La zona transporta al visitant a un entorn de pau, d’aire pur i la sensació de tenir el rellotge aturat en el temps. El seu paisatge és més semblant al paisatge mediterrani que no pas al paisatge sec i àrid de la seva capital, Terol. Descobriràs que està plena de rius i corrents d’aigua que la dibuixen de verd entre les seves roques. Els dies més calorosos de l’estiu, habitants i turistes es banyen als seus gorgs naturals d’aigües transparents, envoltats de roques amb formes esculturals i amb l’olor de pi, romaní i farigola que ho inunda tot.


El Matarranya és una escapada d’aquelles que no et deixen indiferent i et sorprenen gratament. És trobar allò que no esperaves però que resulta ser justament el que volies. Aquí tens 5 bones raons per descobrir aquesta terra tan especial!


1. Visitar els seus pobles pintorescos

L’arquitectura renaixentista de la comarca dóna vida als carrerons i places dels seus pobles d’aire medieval. Et presentem els més pintorescos!


Vall-de-Roures

Vall-de-Roures conserva l’encant dels pobles rurals que pugen i baixen, construït entre el turó i la vall. Capital del Matarranya, la seva imatge més representativa és el pont gòtic que connecta amb el seu centre històric a través del Portal de Sant Roc. Un cop dins hi trobaràs carrerons estrets i costeruts, plens de casals medievals i renaixentistes com l’Ajuntament.


Arribant al capdamunt del poble hi trobem l’església i el seu castell medieval, coronant un dels pobles més bonics de la comarca. Des d’un mirador es pot contemplar l’orografia del Matarranya: a l’est sobresurten els contraforts més occidentals del massís del Port, i cap a l’oest s’estén la plana del Baix Aragó.



La Freixneda

Aquest poble presumeix dels trets encantadors que comparteixen la resta de pobles de la comarca: carrers estrets repartits a la falda d’un turó coronat per la seva església major i el castell. És molt recomanable començar la visita des de la Plaça Major, presidida per la Casa de la Vila amb una gran balconada de forja i d’estil renaixentista. Al seu interior es pot veure l’antiga presó, una de les visites imprescindibles del poble.


Ben a prop i del mateix estil trobem la Casa de la Comanda i la Torre del Comte. El carrer Major i l’església barroca del Pilar també són visites obligades fins a arribar al capdamunt del poble, on es troba l’ermita de Santa Bàrbara, des d’on es pot gaudir d’unes vistes extraordinàries del poble i de la Vall del Silenci.



Calaceit

Calaceit és el segon poble de la comarca en nombre d’habitants. El seu conjunt urbà segueix una perfecta harmonia pel to daurat de la pedra i el torrat de les seves teulades. Considerat un dels pobles més bonics de la península, val la pena passejar pel seu carrer Major i contemplar el seu conjunt de casals i palauets, admirar el carrer Maella i les seves treballades balustrades de pedra i ferro forjat ornamentat amb flors, travessar els antics portals-capelles característics de l’arquitectura de la població, contemplar la façana barroca de l’església de l’Assumpció i passejar per la plaça Major amb el seu ajuntament damunt de bonics porxos de llotja. Al seu interior es pot veure l’antiga presó o masmorra del segle XVI, situada al soterrani de l’edifici. Per acabar, podem visitar el Museu Juan Cabré que conté restes d’assentaments prehistòrics.



Els amants de l’arqueologia no es poden perdre la visita al poblat Iber de Sant Antoni, on encara es conserven les traces dels carrers i les restes de les edificacions del segle III aC. No massa lluny, en direcció a Cretes, es troba la ruta dels túmuls funeraris, enterraments que daten de l’Edat de Ferro.



Beseit

El Conjunt Històric Artístic de Beseit compta amb un complex entramat urbà de carrers estrets i en pendent, en els que perviuen casalots de pedra amb portades adovellades, balconades sobre mènsules i diversos portals que antigament eren l’entrada a la població. Durant la teva visita a Beseit no et pots perdre l’església barroca de Sant Bartomeu, la llotja de la Casa de la Vila, els antics safareigs, l’ermita de Santa Ana i el pont de pedra.


Del segle XV al XIX, Beseit va ser conegut pels seus molins de paper aprofitant la força del riu Matarranya. L’alta qualitat del paper que aquí es fabricava va fer que fos utilitzat per Goya en els seus gravats, per Heraclio Fournier en els seus naips i, fins i tot, per la fabricació de paper moneda. A més, Beseit és un bon lloc per iniciar excursions al Massís dels Ports o al congost del Parrizal.



2. Observar el vol dels voltors a Mas de Bunyol

A la comarca del Matarranya es pot gaudir d’una experiència totalment única a Europa. Jose Ramón Moragrega, més conegut com el “buitreman”, fa més de 25 anys que alimenta voltors lleonats. Cada dia de l’any, plogui, nevi o faci vent, les aus fan el vol descendent des del massís dels Ports a Mas de Bunyol. Els visitants, amagats en un mirador, poden gaudir d’aquest espectacle de la natura sense intervenir en el comportament natural d’aquestes aus. Hi ha dies que es poden veure fins a 300 voltors. Impressionant!



3. Gaudir de l'entorn natural i fer senderisme

El Matarranya té motius suficients per ser visitat si busques un entorn natural relaxant i únic. Els seus rius i les zones de muntanya dels Ports ofereixen possibilitats per a tots els gustos, des d’activitats d’escalada fins a senderisme. No et perdis aquests itineraris!


El Parrisal

Al Parc Natural dels Ports de Tortosa i Beseit hi ha milers de rutes per descobrir, però entre totes elles, la del Parrisal és de les més espectaculars. El recorregut de 5 hores a peu entre l’anada i la tornada segueix el canó del riu Matarranya. Les seves aigües transparents i amb tons turqueses són salvades per passarel·les gran part del seu recorregut fins a arribar a “Els Estrets”, una formació rocosa on el riu s’encaixona entre parets de pedra de 60 metres d’alçada. De camí, es pot parar a veure les pintures rupestres de la Fenellesa.



Salt de la Portellada

Aquesta excursió de nivell fàcil és de tan sols 15 minuts a peu i a poca distància de Vall-de-Roures. El camí travessa camps de cultiu i oliveres fins a arribar al salt del riu Tastavins, afluent del Matarranya. Es tracta d’una caiguda d’aigua d’uns 20 metres d’alçada en un entorn natural de pedra blanca.



Gorgs de la Pesquera

A prop de Beseit es troben aquests tolls de fàcil accés en cotxe. El riu Ulldemó forma aquests gorgs idíl·lics perfectes per banyar-se a l’estiu.



4. Descobrir la llegenda del Santuari de la Verge de la Font

A la part sud del Matarranya, en contacte amb la comarca dels Ports, es troba Pena-roja de Tastavins. A dos quilòmetres de la població, a la vora del riu Tastavins, hi trobem el Santuari de la Mare de Déu de la Font, un bonic conjunt arquitectònic d’estil gòtic tardà amb elements renaixentistes i barrocs.


Segons explica la llegenda, una imatge de la verge se li va aparèixer a un pastor al costat de la font. Tot i que després d’aquest fet van portar la imatge a l’església, l’endemà va tornar a aparèixer al mateix lloc. Això va ser considerat pels habitants com un acte diví, i van decidir construir-li a la verge un santuari. Actualment existeixen dos santuaris i el més antic, que data del segle XIII, ha estat declarat Monument Nacional.



5. Delectar-se amb la gastronomia de la terra

La gastronomia del Matarranya és una delícia per a tots els paladars. Basada en productes de la terra, trobem l’oli d’oliva amb Denominació d’Origen Baix Aragó de la varietat empeltre, embotits de qualitat amb Denominació d’Origen Terol, i deliciosa carn de xai en totes les seves varietats.



Els paladars amb ganes de dolç gaudiran de valent amb la seva deliciosa rebosteria feta en forns de llenya i utilitzant ametlles, mel o carabassa entre altres productes de proximitat. Les casquetes, farcides de cabell d’àngel, els ametllats, els carquinyols, els crespells, la girlatxa o el torró en són alguns exemples. Deliciós!


El Matarranya és un territori encara desconegut per a molts que amaga una riquesa impressionant en tots els sentits, tal com has pogut veure en aquest article. Val la pena descobrir els vestigis del seu passat romà i gaudir de la mescla catalano-aragonesa que s’hi respira actualment. Escapa’t al Matarranya i deixa’t sorprendre per tot el que tenim preparat per a tu!


Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.

452 views0 comments

Recent Posts

See All
Perfil
bottom of page