top of page

Pallars: Les 10 experiències que no et pots perdre

El territori històric del Pallars està dividit en dues comarques: el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. És una terra marcada per les altes muntanyes, un patrimoni cultural ric i una gastronomia excepcional. Naturalesa en estat pur, un paradís interior per descobrir que no et pots perdre!


El Pallars Jussà és una de les comarques més grans de Catalunya, on trobem la Vall Fosca, el Congost de Mont-rebei i la Serra de Boumort. Hi trobaràs jaciments paleontològics, castells de frontera i pobles medievals a més d’una natura exuberant: planes agrícoles, boscos immensos, penya-segats o alta muntanya i un cel que està reconegut com a destí turístic Starlight per fer observació astronòmica.


Per la seva banda, el Pallars Sobirà està envoltat de cims propers als 3.000 metres i és travessat pel riu Noguera Pallaresa. Destaca la seva riquesa natural, amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, Certascan (el llac més gran dels Pirineus) i la Pica d’Estats (el cim més alt de Catalunya).


Els pobles del Pallars tenen un encant especial, són al fons de vall i al costat dels rius, on el clima és més suau i agradable. Els pobles que estan muntanya amunt solen ser més petits i es converteixen en miradors excel·lents per gaudir del paisatge. Tant les construccions antigues com les més recents segueixen el patró d’arquitectura tradicional en el que la pedra, la fusta i la pissarra són les protagonistes.



No és fàcil triar les 10 experiències que et faran gaudir més d’aquest magnífic entorn de l’Alt Pirineu, però aquestes són les imprescindibles per a nosaltres. Si tens ganes de fer una escapada de tranquil·litat i desconnexió, apunta’t les nostres recomanacions!



És l’únic parc nacional de Catalunya amb una excepcional riquesa en paisatges, flora i fauna. Compta amb més de 200 llacs d’alta muntanya i quatre pics que superen els 3.000 metres, i és la llar d’espècies tan emblemàtiques com l’isard, el gall fer, la marmota, la perdiu blanca o el mític trencalòs. Durant tot l’any ofereix un programa d’activitats molt complet i adaptat a tots els públics. Els amants del senderisme trobaran itineraris de diversa dificultat, però el parc disposa també d’espais adaptats accessibles per a tots els públics. Hi pots accedir des d’Espot amb el transport de taxis públics 4×4, en bicicleta o a peu.


2. EL TREN DELS LLACS

Aquest tren fa el trajecte entre Lleida i la Pobla de Segur a través d’un paisatge espectacular. Inicialment, el projecte volia connectar Lleida fins a Saint Girons a França, però al 1951 va quedar aturat a la Pobla de Segur. El Tren dels Llacs és tota una experiència que convida a observar, assentat al vagó, un territori de conreus agrestes, parets calcàries i aigües tranquil·les. Si no disposes de molt temps, pots agafar el tren a Balaguer i parar directament a la Pobla de Segur. Tens l’opció del modern tren panoràmic climatitzat, que ofereix més horaris, o el tren històric a vapor, amb molt d’encant però que funciona només en temporada.


3. LA POBLA DE SEGUR

La segona població més important del Pallars Jussà, és un punt d’arribada del Tren dels Llacs i compta amb nombrosos atractius com el conjunt modernista Casa Mauri, l’Espai Raier, la històrica fàbrica de Licors Portet i la fàbrica de cervesa artesana Ctretze. Des de la Pobla es poden fer a peu quatre rutes per la comarca del Pallars Jussà encaixonada pels rius Noguera Pallaresa i Flamisell.


4. EL CINQUÈ LLAC

El Cinquè llac és una travessa circular de senderisme de mitja muntanya als Pirineus assequible a tot tipus d’afeccionats. És un interessant projecte que s’emmiralla en els criteris del turisme responsable. S’ha dissenyat per causar un mínim impacte en l’entorn mentre s’ofereix una experiència de senderisme única amb allotjaments preparats, tant en serveis com en instal·lacions; una alimentació adequada per l’esforç que requereixen les etapes i informació detallada sobre el territori. Cinc etapes que transcorren pels Pallars i l’Alta Ribagorça. El Pla de Corts, la Vall Fosca i el Llac de Montcortès t’esperen!


Aquest és l’únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge, sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. És una vall estreta que ha fet el Noguera Ribagorçana al seu pas per la Serra del Montsec. El millor és fer-hi un passeig a peu pel camí esculpit a la roca, lliure d’infraestructures, que el converteix en un espai d’alt valor ecològic i en un punt d’observació de la fauna salvatge que fa vida en aquest agrest i singular paisatge pre-pirinenc. L’itinerari està situat a uns 500 metres d’alçada i sense baranes de seguretat, per la qual cosa no és aconsellable per a persones amb vertigen o per a nens petits.


6. LES BOTIGUES DE SALÀS DE PALLARS

No et pots imaginar el tresor que amaga el petit poble de Salàs! Un autèntic viatge en el temps ens explica la història contemporània dels pobles de Catalunya a través de l’observació dels productes que s’hi comercialitzaven, la transformació de les marques i de les seves publicitats. La passejada guiada inclou els sis establiments que conformen el Museu: Ultramarinos & Coloniales, on a banda del mobiliari d’època es poden veure fins a 3.000 productes diferents i prop de 500 cartells publicitaris: el cafè, ambientat en l’època del segon franquisme, la barberia, la farmàcia, l’estanc, la merceria-perfumeria, la impremta i el quiosc. Sens dubte una visita per a la nostàlgia però també per a la reflexió de com han canviat els nostres hàbits de consum. Un lloc únic i imprescindible!


7. LA VALL D’ÀSSUA

Aquesta fondalada del Pallars Sobirà permet assaborir l’encant dels pobles pirinencs. Malgrat el desenvolupament del turisme, la ramaderia es manté com l’activitat econòmica principal de la vall. Et recomanem visitar l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, a Llessuí. Des d’allà parteix l’itinerari “Bordes de pastor”, que et permetrà veure el dia a dia dels ramaders i descobrir les construccions de pedra que els pastors fan servir de paller, estable o refugi. Si t’agrada el formatge és imprescindible que facis una parada a alguna de les formatgeries artesanes de la vall. Algunes novel·les s’han vinculat estretament als paisatges de Llesuí, la Vall Àssua i el Batlliu de Sort, podràs visitar els escenaris literaris de “Les veus del Pamano” de Jaume Cabré o “Pedra de tartera” de Maria Barbal. No et pots perdre racons com Altron i Sorre!



8. LA VALL FOSCA

La Vall Fosca està situada al nord del Pallars Jussà, rep el nom de Fosca pels forts pendents de les muntanyes que la formen que propicien que el sol es pongui d’hora i la llum escassegi aviat. El riu Flamisell fa d’eix de la vall, resseguint-lo gaudiràs d’un paisatge canviant que et portarà fins al capdamunt on hi ha el telefèric, que en 14 minuts dona accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. No et pots perdre la visita al Museu Hidroelèctric de Capdella, on descobriràs el procés d’electrificació a Catalunya i quins van ser els impactes social i econòmic que va sofrir aquesta vall a partir de 1911, quan es van iniciar les obres de construcció de la primera central hidroelèctrica que es va posar en marxa a Catalunya.


9. ESTERRI D’ÀNEU

Esterri d’Àneu és molt més que un poble: és el centre geogràfic, econòmic, social i cultural de les valls d’Àneu. Tot i trobar-se en una àmplia vall i estar envoltat d’extensos prats verds, les muntanyes de l’envolten són altes i imponents. Aquest contrast li dona un aire màgic! A tots els atractius paisatgístics del poble cal afegir l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que ha estat reconegut aquest 2020 pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i la resta del Pallars, tasca duta a terme des de fa mes de 25 anys. L’Eco-museu té seu a la Casa Gassia, que està ambientada en els inicis del segle passat. Quan la visites, veus perfectament les activitats realitzades a l’interior d’una casa, les relacions que s’establien entre els membres que l’habitaven, com es repartien les tasques i com es concreten els principals factors de canvis des de llavors fins ara. Imprescindible fer una visita guiada!


10. PARC CRETACI I MUSEU DE LA CONCA DE DELLÀ

El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca de Dellà, situada a la part sud del Pallars Jussà. Aquesta zona conserva un extraordinari conjunt de jaciments paleontològics de finals del període cretaci (fa entre 65 i 75 milions d’anys) que inclouen restes òssies, ous i petjades de dinosaures. Està considerada una de les millors àrees d’Europa per a l’estudi d’ecosistemes del final de l’era dels habitants més antics de la Terra. El Museu de la Conca de Dellà, situat a Isona, forma part d’aquest projecte i a banda d’oferir història local mostra els fons paleontològics de la zona. Et recomanem apuntar-te a alguna de les visites guiades que es fan als jaciments per gaudir al màxim de la visita.



Tots tenim ganes de fer una escapada que ens ajudi a reconnectar amb la natura i amb nosaltres mateixos, i el Pallars té mil motius per ser el teu destí ideal! Vine a gaudir un paisatge pirinenc, de pobles en valls aturats en el temps, de rius i llacs d’alta muntanya, de nits estrellades i de la tranquil·litat que només la muntanya ens ofereix. Ens posem en marxa? Si vols rebre al teu email informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.


Acosta’t una mica més als seus paisatges amb aquest vídeo de Turisme Pallars Sobirà.





Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.

99 views0 comments

Recent Posts

See All
Perfil
bottom of page